Email:

info@dzgradacac.com

Broj telefona:

035 367 000

Hitna medicinska pomoć:

124

Međunarodni dan djece oboljele od raka

15. Februar se u našoj zemlji obilježava s ciljem podizanja svijesti o dječijem raku, te izražavanju podrške djeci i adolescentima oboljelim od raka, preživjelima i njihovim porodicama. Na ovaj dan se promoviše poštivanje i veće razumijevanje problema i izazova koja se tiču djece oboljele od raka, te se ukazuje na potrebe za pravednijim i boljim pristupom, kako samim tretmanima, tako i brizi o svoj djeci koja boluju od raka na nivou naše opštine, države i šire. ZLATNA VRPCA-simbol borbe protiv dječijeg raka
Razlozi da damo podršku ovom danu:
Dječiji rak je izlječiv – ali postoji značajna nejednakost u postotku preživljavanja u različitim zemaljama svijeta.
Osnovno ljudsko pravo je -pristup najvećoj mogućoj brizi i liječenju. Svako dijete, bilo gdje u svijetu, zaslužuje najbolji tretman i brigu. Najveća moguća
briga i liječenje nije privilegija.
Djeca su naša budućnost. Svako dijete je nezamjenjiva karika u doprinosu našem društvu i državi. Za svako dijete koje umre od raka, svijet gubi 71 godinu života.
Nijedna porodica ne bi smjela osiromašiti kada dijete oboli od raka. Nijedno dijete, niti porodica, ne bi se trebali suočavati sa rakom sami.
Jedna smrt je i previše. Previše djece i adolescenata umire od raka širom svijeta. Na osnovu sadašnjih limitiranih statistika, jedno dijete umire od raka svake tri minute. Efektivni tretmani za određene tipove raka još uvijek ne postoje u mnogim niže i srednje razvijenim zemljama – pa čak i u nekim razvijenim.

ZNACI UPOZORENJA:
-Ako se pojave bijele tačkice u oku, nova razrokost, novo sljepilo, izbočena očna jabučica;
-Lako nastali prelomi, bolovi u kostima,zglobovima i leđima;
-Atipično povišena temperatura, dugotrajan kašalj;, ubrzano disanje, noćno znojenje;
-Rukom opipljive kvržice i otoci u predjelu stomaka, karlice, glave, vrata i udova, testisa, žlijezda;
-Modrice, krvarenje, bljedilo, umor;
-Iznenadni gubitak težine, pogoršanje hoda, ravnoteže ili govora, glavobolja s povraćanjem ili bez;

Preporuka: Ukoliko se pojave navedeni simptomi, neophodne su dalje pretrage. Svrha obilježavanja ovog dana je informisanje javnosti o raku kod djece, te upoznavanje sa ranim simptomima radi lakšeg prepoznavanja bolesti u djetinjstvu, jer zakašnjelo uspostavljanjedijagnoze smanjuje stopu preživljavanja.
Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Pretpostavka je da će 70% djece oboljele od raka ozdraviti. Statistike pokazuju da u FBiH godišnje oboli u prosjeku 50 do 60 mališana. Od desetero oboljele djece, danas se izliječi oko sedam, za razliku od statistike od prije 50 godina kada je samo troje od desetero djece bilo izliječeno.
Tuzlanski kanton je vodeći u FBiH po broju oboljelih od malignih bolesti i na godišnjem nivou u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla boravi oko 15 bolesnika starosti od dvije do šest godina.
Djeca su najosjetljivija populacija, te se svaki dan broj oboljele djece od raka povećava. U cilju što boljeg liječenja najmlađih pacijenata , Odjeljenje za hematologiju i onkologiju UKC-a Tuzla je u 2016.godini renovirano, počeo je s radom dječiji hospis i roditeljska kuća. Sve ovo je urađeno kako bi se najmlađim pacijentima olakšalo liječenje, te omogućilo pružanje usluga na našem kantonu.
Jedno od najznačajnijih udruženja koja egzistiraju u našoj državi, a koja se bave pomaganjem djeci i porodici djece oboljele od raka, je “Srce za djecu oboljelu od raka”. U sklopu ovog udruženja je osnovana i Roditeljska kuća, s ciljem da se djeca oboljela od raka, i njihovi roditelji , što lakše adaptiraju novonastaloj teškoj situaciji. Takođe, u sklopu ovog udruženja, pruža se i psihosocijalna pomoć kompletnim porodicama djece oboljele od raka. Ovo udruženje se finansira od donacija raznih organizacija i običnih građana. Ukoliko želite pomoći rad ovog udruženja, podatke o njima možete pronaći na njihovoj službenoj Internet stranici.

15. Februar
Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka
JZU DOM ZDRAVLJA GRADAČAC
Februar 2023.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nedavno objavljeno